Η παραλία εκτός από ένας χώρος χαλάρωσης είναι και μία ευκαιρία για να γυμναστούμε διασκεδάζοντας. Ο γυμναστής Μιχάλης Πανδής προτείνει εύκολους τρόπους για να ασκηθούμε στην παραλία.  Ακολουθήστε τους και δε θα χάσετε!

Εν αρχή ην το …κολύμπι
Για πολλούς δεν είναι αυτονόητο. Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ξοδεύουν το 95% του χρόνου σε επίµονη ηλιοθεραπεία, ενώ η είσοδος στη θάλασσα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από µια νότα δροσιάς για τη συνέχισή της.

«Η παραλία ενδείκνυται για αρκετές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες, που µπορούν να µας χαρίσουν εξαιρετική φυσική κατάσταση. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουµε ιδιαίτερα είναι οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τη φυσική δραστηριότητα και το στάδιο προσαρµογής σε αυτή». Κορυφαία αερόβια άσκηση είναι, σύµφωνα µε τον κ. Πανδή, η κολύµβηση, αφού γυµνάζει όλες τις µυϊκές οµάδες του σώµατος. «Πολύ σηµαντικό πλεονέκτηµα της κολύµβησης είναι ότι η εκτέλεση των ασκήσεων στη θάλασσα µειώνει σηµαντικά την πιθανότητα τραυµατισµού, λόγω του µειωµένου βάρους του σώµατος µέσα στο νερό».

Βόλτα στην αμμουδιά
Μια δεύτερη επιλογή είναι η βόλτα στην αµµουδιά. Βγάλτε τα παπούτσια σας και περπατήστε, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γυαλιά ή άλλα αιχµηρά αντικείµενα. Συνολικά, ο περίπατος πρέπει να διαρκέσει 20-30 λεπτά, µε γρήγορο βηµατισµό. Αν νιώσετε τις γάµπες σας «σφιχτές», προτιµήστε να περπατήσετε εκεί όπου φτάνει το κύµα και η άµµος είναι υγρή. Είναι πιο εύκολο και λιγότερο κουραστικό. Πολύ καλή είναι η εναλλαγή, να περπατάτε δηλαδή εναλλάξ, στη στεγνή και στην υγρή άµµο. «Ο συνδυασµός της αερόβιας άσκησης µε την ήπια επιβάρυνση, µπορεί να αποδώσει µέγιστα οφέλη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουµε ιδιαίτερα είναι η κλίση του εδάφους, η οποία θα πρέπει να είναι µηδενική», επισηµαίνει ο κ. Πανδής.
Beach volley
Οργανώστε µε την παρέα σας έναν αυτοσχέδιο αγώνα βόλεϊ, που θα γυµνάσει όλο σας το σώµα και, κυρίως, τα χέρια και τους ώµους. Αν η παραλία δεν διαθέτει φιλέ, κάντε απλώς έναν κύκλο και ξεκινήστε. Για να είναι πιο εύκολο το παιχνίδι, µπορείτε να παίξετε στην υγρή άµµο. Αν σας αρέσουν τα «δύσκολα», και το επιτρέπει η µορφή του βυθού, µπείτε στη θάλασσα µέχρι τα γόνατα.
Ρακέτες
Μαζί µε το βόλεϊ, οι ρακέτες αποτελούν το πιο δηµοφιλές παιχνίδι στην παραλία. Βρείτε ένα ήσυχο σηµείο, για να µην ενοχλείτε. Διαλέξτε την απόσταση που σας βολεύει και ζητήστε από το συµπαίκτη σας να µη στέλνει τη µπάλα πάνω σας, για να µετακινείστε στη άµµο και να γυµνάζεστε περισσότερο. Μπορείτε να διοργανώσετε και µίνι- πρωταθλήµατα µε την παρέα σας, για µεγαλύτερο σασπένς.
Ποδήλατο θαλάσσης
Μια ηµίωρη ή ωριαία βόλτα µε θαλάσσιο ποδήλατο, θα γυµνάσει αποτελεσµατικά τα πόδια σας. Δεν είναι ανάγκη να ποδηλατείτε συνέχεια. Κάθε 10 λεπτά, µπορείτε να διακόπτετε και να κάνετε µια δροσερή βουτιά. Χρειάζεται όµως προσοχή! Μην αποµακρύνεστε υπερβολικά από την ακτή -σκεφτείτε και την επιστροφή– και µάθετε αν υπάρχουν θαλάσσια ρεύµατα στην περιοχή.
Βόλτα με κανό
H άσκηση στο κωπηλατικό µηχάνηµα, είναι µια από τις καλύτερες στο γυµναστήριο. Γυµνάζει αποτελεσµατικά όλο το σώµα: ώµους, χέρια, στήθος, πλάτη, κοιλιακούς. Γιατί, λοιπόν, να µην…τραβήξετε κουπί στο…φυσικό του περιβάλλον; Νοικιάστε ένα κανό και ξεκινήστε τη βόλτα σας µε αργό ρυθµό. Φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείµµατα, κάθε φορά που νιώθετε ότι έχετε κουραστεί. Πάρτε τις ίδιες προφυλάξεις µε το θαλάσσιο ποδήλατο, όσον αφορά στις αποστάσεις και τα ρεύµατα.
Θαλάσσιο Σκι
Το σκι είναι ίσως ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να απολαύσετε τη θάλασσα. Δεν έχετε ξανακάνει σκι; Ποτέ δεν είναι αργά! Μπορείτε φέτος να κάνετε την πρώτη σας προσπάθεια! Θα διασκεδάσετε µε την ψυχή σας.
Τι να προσέχετε
Μην αφήσετε τους µυϊκούς τραυµατισµούς να σας χαλάσουν τα σχέδια. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει να λάβετε κάποιες απλές προφυλάξεις, για την αποφυγή ατυχηµάτων. Απαραίτητη, πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα, είναι η προθέρµανση. «Το ζέσταµα πρέπει να διαρκεί 8-10’. Μπορεί να περιλαµβάνει ήπια αερόβια δραστηριότητα ή ένα ‘’προκαταρκτικό’’ στάδιο της άσκησης που θα κάνουµε, µε µικρότερη επιβάρυνση. Οι άνθρωποι που δεν γυµνάζονται τακτικά, διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο τραυµατισµού. Καθώς το σώµα τους δεν είναι έτοιµο για υψηλή επιβάρυνση, πρέπει να προηγηθεί περίοδος προσαρµογής, µε ήπια ένταση και σταδιακή αύξηση της δυσκολίας», τονίζει ο κ. Πανδής.
Φροντίστε επίσης να µην έχετε καταναλώσει φαγητό, τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την άσκηση. «Η κατανάλωση φαγητού πριν από την άσκηση, µπορεί να έχει δυσµενείς επιπτώσεις που ξεκινούν από την απλή δυσπεψία και µπορεί να καταλήξουν σε καρδιακό επεισόδιο. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος της ποσότητας του φαγητού ή του ποτού που έχουµε καταναλώσει», επισηµαίνει ο κ. Πανδής. Για σνακ, προτιµήστε λαχανικά και φρούτα.
Χρήσιες Συμβουλές
  • Αν έχετε πολύ καιρό να γυµναστείτε, µην ξεκινήσετε…δυναµικά!
  • Προτιµήστε να γυµνάζεστε τις απογευµατινές ώρες, οπότε και δεν θα σας κάψει ο ήλιος και ο κόσµος στην παραλία θα είναι λιγότερος. (Μεταξύ µας, αυτή είναι µια οδηγία που σίγουρα δεν θα ακολουθήσετε!). Γι’ αυτό δείτε αµέσως παρακάτω.
  • Μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας και φροντίστε να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και µια µακό, όσο αυτό είναι εφικτό.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά µε ζάχαρη και το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Νερό και πάλι νερό!
  • Μην ξεχνάτε τα τακτικά διαλείµµατα, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
  • Αν κάποια στιγµή αισθανθείτε δυσφορία, σταµατήστε την άσκηση για εκείνη την ηµέρα και αναπαυθείτε σε δροσερό µέρος.